MENÜ

Kumlama, bir metalin yüzeyindeki kusurları, boyayı, pas ve diğer kirleticileri temizlemek amacıyla gerçekleştirilen bir yüzey işlemidir. Kumlama, metal yüzeyinin bir alt tabakasının temizlenmesini sağladığından ve koruyucu bir kaplama özelliği sunacak yüzey oluşturduğundan, yüzey kaplama hazırlığında önemli bir aşamadır. Tel fırçalama veya zımparalama gibi yüzey işlemlerine benzese de yüzey hazırlama sürecini %80 oranında kısaltabilir.

Aşındırıcı Kumlama Yöntemleri

Boncuk püskürtme: Aşındırıcı kumlama yöntemlerinden olan boncuk püskürtme yönteminde, yüzey birikintilerinin giderilmesi için cam boncuklar kullanılır. Mantar, boya ve kalsiyum birikintilerini temizlemek için uygulanan en etkili yöntemlerden birisidir.

Tekerlek patlatma: Herhangi bir itici gazın yardımı olmadan aşındırıcı malzemeleri bir yüzeye göndermek için merkezkaç kuvveti kullanan havasız bir patlatma tekniğidir.

Hidro püskürtme: Su püskürtme olarak da bilinen bu teknikte; boya, birikinti ve kimyasalların çıkarılması için yüksek basınçlı su kullanılır.

Islak aşındırıcı püskürtme: Yöntemde yüzeyde bulunan yağ, toz ve tehlikeli maddelerin temizlenmesi için soğuk veya sıcak su kullanılır. Kullanıcı, daha iyi bir temizlik için suya deterjan gibi etkili malzemeler ekleyebilir.

Kuru buz püskürtme: İstenmeyen yüzey elemanlarının çıkarılması ve dekontamine edilmesi için hava ve kuru buz kullanılan bir tekniktir. Kuru buz sümlimleştiği için temizleme oldukça düşük seviyededir.

Mikro aşındırıcı püskürtme: Birçok farklı kaynakta kurşun kalemle püskürtme olarak da ifade edilmektedir. Yöntemde kullanılan aşındırıcı madde incedir ve püskürtme için küçük bir meme kullanılır. Bu teknik, detaylı yüzey çalışmaları için idealdir.

Kıl püskürtme: Kıl püskürtme tekniğinde, bir püskürtme ortamı kullanılmaz. Bunun yerine yüksek karbonlu döner çelik fırça kullanılır.

Otomatik patlatma: Kapalı bir sistem içerisinde yapılan otomatik bir patlatma işlemidir.

Kumlamada Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

Beyaz alüminyum oksit: Metal yüzeye nüfuz eden unsurların temizlenmesi için kullanılan dayanıklı bir aşındırıcı malzemedir. Bu malzeme çoğunlukla boyama öncesi metal yüzeylerin hazırlanmasında tercih edilir.

Alüminyum oksit kum: Yüzey kaplama öncesi hazırlık, taşlama, yüzey temizleme ve cilalama işlemlerinde kullanılan standart bir kumlama malzemesidir.

Cam boncuklar: Kumlama yapılacak olan metal malzemenin boyutlarında herhangi bir değişikliğe neden olmadan metali yüzeyi temizlemek ve cilalamak amacıyla kurşun ve silika içermeyen yeniden kullanılabilir cam malzemedir. 

Ezilmiş cam  tanesi: Geri dönüştürülmüş cam şişelerden imal edilen bu kumlama malzemesi, daha çok kömür katranı, vinil, epoksi, boya ve poliüre gibi yüzeyde bulunan istenmeyen unsurları çıkarmak için kullanılır.

Akrilik: Hassas yüzeylerin temizlenmesi için kullanılan yumuşak bir kumlama malzemesidir.

Mısır koçanı kumu: Metal yüzeyindeki kirleticileri yüzeyden uzaklaştırmak için mısır koçanlarından imal edilen, yeniden kullanılabilir ve biyolojik olarak parçalanabilen organik bir kumlama malzemesidir.

Pomza: Daha az agresif operasyonlar için ideal olan hafif volkanik kayalardan yapılmış bir aşındırıcı

Ceviz kabukları: Metal yüzeyleri minimum hasarla çizmeden, lekelemeden ve dağlamadan temizleme kabiliyetine sahip, ceviz kabuklarından yapılmış bir kumlama malzemesidir.

Silisyum karbür grit: Piyasada kullanılan en sert kumlama malzemesi olarak nitelendirilmektedir. Daha çok taş ve cam oyma gibi amaçlarla kullanılır.

Çelik kum: Agresif temizlik gerektiren uygulamalarda, çelik veya döküm metallerinin yüzeylerinin kumlanmasında (meal yüzey kaplama hazırlığı) kullanılan bir malzeme türüdür.

Yüzey Kaplama Öncesi Kumlama İşleminin Faydaları Nelerdir?

Yüzey kaplama öncesi kumlama işlemi düşük maliyetlidir ve kumlamada kullanılan pek çok malzeme yeniden kullanılabilir. Kumlama işlemi, metal yüzeyleri geleneksel yöntemlerden çok daha iyi ve çok daha hızlı temizlediğinden ekonomik olarak avantajlıdır. Her çeşit metal yüzeyindeki pasları gidermede etkilidir.

Aşındırıcı bir işlem olan kumlama, yüzey kaplamaları uygulamaları için verimli bir hazırlık şansı sunar. İşlem esnasında, koruyucu kaplamanın yapılmasını ve kurumasını önleyebilecek aşırı nemi ortadan kaldırmak amacıyla geçici iklim kontrol çözümlerine başvurulması önerilir. Ayrıca bağıl nem seviyelerini bu süreçte düşük tutmak önemlidir. Metal yüzeylerin çevresel etkileri nedeniyle oksidasyona maruz kalması muhtemel olduğundan, yüzeylerin hazırlanmasında nem ve sıcaklık parametreleri hayati önem taşır.

Tüm Sorularınız İçin Bize Ulaşın

Size Yardımcı Olmak İçin Buradayız!

İletişim